mandag 18. mai 2009

Hamsun på film

Mine siste Hamsun-opplevelser: filmene "Om hundrede aar er alting glemt...?" (2007), "Sult" (1966) og "Hamsun" (1996).

"Om hundrede aar..." er en dokumentar med de kjente hamsunkjennerne Atle Kittang, Robert Ferguson, James McFarlane og Heiko Uecker. De er alle enige om at Hamsun staket ut kursen for romansjangeren på 1900-tallet. Og de sammenlikner flere av Hamsuns romaner, blant annet ut fra vandrermotivet - den mystiske fremmede, outsideren, som går igjen i så mange av romanene. Litt dårlig kvalitet, særlig på lydmiksen under opplesingen, men en svært lærerik film!

"Sult" er en skandinavisk samproduksjon med Henning Carlsen som regissør. Litt langtekkelig, men langt fra så ille som boken. Absolutt en god måte å gjøre seg kjent med historien på! For skuespillerne var gode - hovedrolleinnhaver Per Oscarsson imponerende! - og meget bra regi! En troverdig framstilling av Kristiania på slutten av 1800-tallet.

Og så var det "Hamsun", da, fra 1996, også den en skandinavisk samproduksjon. Regissør Jan Troell har fått med seg Max von Sydow og Ghita Nørby som Knut og Marie Hamsun, i tillegg til en rekke andre framtredende skuespillere. Man tenker virkelig ikke over at det her er svensk, dansk og norsk om hverandre, for skuespillerkunsten er av ypperste klasse! Von Sydow evner å formidle den så sammensatte og sjølmotsigende personen som Hamsun var. Filmen åpner med at Knut Hamsun ser tilbake på årene fra 1935. Så følger vi ham gjennom dramatiske hendelser, både i familien, i Norge og internasjonalt; under krigen og rettsprosessen etterpå. Filmen bygger på Thorkild Hansens "Prosessen mot Knut Hamsun". Manus er skrevet av Per Olov Enquist.
Men det må sies, at filmen er i lengste laget: 2 timer 32 minutter. (Påstand: Filmer som varer mer enn to timer, er som regel mindre bra). Igjen må jeg erkjenne at den blir litt langtekkelig, særlig når vi kommer til de psykiatriske undersøkelsene og rettsprosessen. (Men nå er det visst så mye jeg synes er langtekkelig, at det må være meg det er noe galt med!). Men filmen bør absolutt ses, likevel !

1 kommentar:

  1. Øyenstikker i øyeblikket en forfatter og ingen beskriver.

    SvarSlett